İKI MAHALLEDE IKI BINA çöKTü

Bahçelievler'de dün çifte facia atlatıldı. Önce Yadigar Sokak'ta 3 katı kaçak olan 7 katlı bina kısmen çöktü; ardından Güngören Sokak'ta 39 yıllık binanın çatısında çökme meydana geldi. Olaylarda ölen, yaralanan olmadı.

Bahçelievler Zafer Mahallesi Yadigar Sokak'ta 1980 yılında 4 katlı olarak inşa edilen, 1994 yılında kaçak olarak 3 kat daha eklenen 7 katlı binanın bir bölümünde çökme meydana geldi, enkaz altında kalan olmadığı belirlendi. Yan binada yaşayan bina sakini, 'Zaten o binadan taş kopmaları olduğu için boşaltmışlar' dedi. Yaklaşık 1 saatte bina kontrollü şekilde tamamen yıkıldı.

ZAFER MAHALLESİ

Zafer Mahallesi'nde 7 katlı binanın çökmesiyle ilgili soruşturma başlatıldı, bilirkişi incelemesi yapılacak.

'3 KAT KAÇAK EKLENMİŞ'

Bahçelievler Belediye Başkanı Hakan Bahadır, '1994 yılında 3 kat kaçak eklenmiş. 9 daire var, yaklaşık 40 kişi yaşadığını biliyoruz. Geceleyin sarsıntı oluyor. Çökme gibi bir ses geliyor, binanın 1, 2, 3. katı aşağı doğru dikey toprağa doğru çöküyor. Toprağın üzerinde olanlar 4, 5, 6, 7. katlar. 4 binamız sıkıntılı onları boşalttık. Komşularımızı otellerde misafir edeceğiz. Bize bir karot alınsın diye başvuruda bulunulmamış. Şikayet yok. Yıkılması gereken bir binaymış. 99 depremi öncesi yapılan tüm binalar çürüktür. Herkesin bir an önce kentsel dönüşüme girmesi lazım' dedi.

1556 BİNA TEHLİKEDE

İBB'nin yaptığı taramaya göre, kent genelinde çökme riski bulunan 1556 bina var. 2000 yılı öncesi yapılan yapılara dikkat çeken İTÜ İnşaat Fakültesi'nden Prof. Dr. Hasan Yıldırım, '2000 öncesi mühendislik hizmeti göremeyen çok binalar yapıldı. Elle beton döktüler. Kabuklar betona yerleşmiş. Midye kabuğuyla yaptığınız betonu sıkıştırılmış bir beton yapamazsınız, bu gevşek beton da dışarıdan rutubet almaya müsaittir. Paslanma olur ve betonu patlatır' dedi.

HÜRRİYET MAHALLESİ

ÇATI SU ALDI

Yadigar Sokak'taki binanın çökmesinden sadece birkaç saat sonra Hürriyet Mahallesi Güngören Sokak'ta bu kez 4 katlı binanın çatısında kısmen çökme yaşandı. Binada ikamet eden vatandaşlar tahliye edildi. Belediye Başkanı Hakan Bahadır, '85 yılı yapımı 4 katlı bir bina her katında 4 tane daire var. 16 tane daire var. 3 tane de dükkan var. Üst kattaki balkonun su alması nedeniyle sıcak soğuk değişikliklerinden dolayı çökme olmuş. Tahliyeyi gerektiren bir durum yok. Kolon ve kirişleri ön incelemede sağlam. Ama kesin netice karot neticesinde çıkacak' dedi.

NACİ GÖRÜR'DEN KORKUTAN UYARI: MARMARA DEPREMİNİ BEKLİYORUZ

Ege Denizi, Gökçeada açıklarında önceki akşam saat 22.50'de 4.4 büyüklüğünde deprem kaydedildi. Deprem uzmanı Prof. Dr. Naci Görür, sosyal medya hesabından açıklama yaptı. Görür, söz konusu paylaşımında şu ifadeleri kullandı: 'Ege Denizi'nde 4,4 büyüklükte sig bir deprem oldu. Deprem Ege Denizi içerisindeki KAF Fay Zonu'nda. Bu zonun Marmara Denizi içerisindeki devamında Marmara depremini bekliyoruz. Bölgede gerilim devam ediyor.'

2024-06-28T04:49:06Z dg43tfdfdgfd