1000 YıL YAşAYAN HAYAT AğACıNıN şIFRESI çöZüLDü! BILIM INSANLARıNıN KEşFIYLE DOğDUğU YER BELIRLENDI

Her bir parçası bir başka şifa barındıran ve ülkemizden çok uzaklarda yaşayan baobab ağaçları uzun zamandır bilim insanlarının tartışma konusu olmuştu. Bu kadar uzun yaşaması sonrası hayat ağacı ya da ormanın anası olarak adlandırılan baobab ağaçlarının kökeni çözüldü.

1000 yıldan fazla yaşadığı için ona hayat ağacı deniyor. Baobab ağaçlarından söz ediyoruz. Madagaskar'ın kurak ikliminde yetişen bu dev ağaçlar hem insanlar hem de hayvanlar için şifalar barındırıyor. Bulundukları ekosisteme yararlarından dolayı en önemli unsurlar arasında yer alıyor.

Ancak çok uzun zamandır bilim insanları bu ağaçların kökenin neresi olduğuna dair araştırmalar yapıyor, hipotezler geliştiriyordu. En yaygın görüş Afrika olduğu yönündeydi. Ancak bilim dünyasında yapılan son araştırma bunun doğru olmadığını ortaya koydu.

Ancak çok uzun zamandır bilim insanları bu ağaçların kökenin neresi olduğuna dair araştırmalar yapıyor, hipotezler geliştiriyordu. En yaygın görüş Afrika olduğu yönündeydi. Ancak bilim dünyasında yapılan son araştırma bunun doğru olmadığını ortaya koydu.

Sekizden fazla türü olan baobab türünün genomlarını sekanslayıp aralarındaki ilişkiyi değerlendirdi. Sonunda baobab ağaçlarının kökeninin Madagaskar olduğu belirlendi. Magadaskar halihazırda altı baobab türüne ev sahipliği yapıyor. Gerekli müdahaleler yapılmadığı takdirde, bu türlerden birinin 2080 itibarıyla tükeneceği tahmin ediliyor.

Araştırmacıların değerlendirmesine göre, bilimsel adı Adansonia olan ilk baobab ağaçları yaklaşık 21 milyon yıl önce Madagaskar topraklarında ortaya çıktı. Zamanla farklılaşan bu ağaçların iki türü yaklaşık 12 milyon yıl önce Afrika'ya ve Avustralya'ya taşındı.

Baobab Ağacı Özellikleri Nelerdir?

Baobab ağaçları günümüzde ilaç endüstrisi açısından önemli bir yere sahiptir. Ağacın yaprakları ve gövde kabuğu “adasonina” ismi verilen ateş düşürücü bir etken madde elde etmek için kullanılır. Ağacın odununa ise kağıt üretiminde başvurulur. Ağacın odunu aynı zamanda ince kereste yapımı için oldukça elverişlidir.

Odun ve yapraklar dışında ağacın kabuğu da çeşitli alanlarda değerlendirilir. Kimi bölgelerde kabuk liflerinden çok dayanıklı ve sağlam halatlar yapılır. Ayrıca ağacın kabuğu Hindistan’da fil heybelerinin yapımında da tercih edilir.

Baobab ağacı beyaz çiçekli ve büyük meyveli bir ağaç türüdür. Çiçekler akşam üzeri ve geceleri açar. Olgunlaşan çiçekler yumurta biçiminde meyvelere dönüşür. Genellikle portakal büyüklüğüne ulaşan meyvelerinin ekşi olan etli kısmı ise yenilebilir.

2024-06-30T12:16:22Z dg43tfdfdgfd