KIRA ZAMMıNDA YüZDE 25 SıNıRı KALKıYOR: FIYATLAR NASıL ETKILENECEK?

Son iki yıldır kira kontratlarında yüzde 25 zam sınırı uygulanıyordu. Bu uygulama, kira fiyatlarındaki aşırı artışları önlemek amacıyla getirilmişti. Ancak 1 Temmuz'dan itibaren bu sınır kalkacak ve kira artışları yeniden enflasyon oranlarına göre belirlenecek.

Kira Piyasasında Beklentiler

Uzmanlar, yüzde 25 sınırının kalkmasıyla kira piyasasında normalleşmenin başlayacağını öngörüyor. Konut kiralarının, enflasyonun gerilemesiyle birlikte reel anlamda düşüş gösterebileceği ifade ediliyor. Emlakçılar ise bu değişikliğin piyasada büyük bir etki yaratmayacağını düşünüyor.

Türkiye Tüm Emlak Müşavirleri Federasyonu (TEMFED) Başkanı Hacı Ali Taylan, yüzde 25 sınırının kaldırılmasının piyasada ekstra bir etki yaratmayacağını belirtti. Taylan, kira artışlarının enflasyon ortalamasına göre belirlenmesinin en makul yöntem olduğunu vurguladı. Ayrıca, şu an talep fazlalığının olmadığını ve kiralık konut bulma konusunda sıkıntı yaşanmadığını ifade etti.

Kira Zam Oranı Nasıl Hesaplanacak?

Yüzde 25 sınırının kalkmasıyla birlikte, kira artış oranı tüketici enflasyonu (TÜFE) baz alınarak belirlenecek. Kira artışları, 12 aylık ortalama enflasyon verilerine göre hesaplanacak. Temmuz ayının kira artış oranı ise 3 Temmuz 2024 tarihinde açıklanacak Haziran enflasyon rakamlarıyla netleşecek.

Haziran ayında kira zam tavanı, Mayıs enflasyon verileri ile belirlenmişti. 12 aylık ortalama enflasyon yüzde 62,51 olarak açıklanmış ve iş yeri sahipleri bu oranı baz alarak kira zamlarını yapabilmişti. Ancak, yüzde 25 sınırı konut kiralarında uygulandığı için bu oran geçerli olmamıştı.

2024-06-27T17:02:07Z dg43tfdfdgfd