KAKAONUN TON FIYATı YENIDEN 10 BIN DOLAR ÇıKTı!

Kakao Arzında Sorunların Ana Nedeni Nedir?

Gana kaynaklı üretim ve arz endişelerinin kakaoda ton fiyatı tekrar 10 bin dolar seviyesine yükselmesine neden olurken, Ganalı çiftçilerin kakao çekirdeklerini komşu ülkelere kaçırdıkları iddialarına ulaşıldı. Ganalı çiftçiler kakao çekirdeklerini komşu ülkelere kaçırarak, daha yüksek kazançla sattıkları yönündeki iddiaları kakao fiyatlardaki sert yükselişi desteklemiş oldu.

Kakao fiyatları nisan ayında Fildişi Sahili ve Gana’daki büyük kakao fabrikalarının tohum maliyetleri nedeniyle, üretimi kısma ya da durdurma kararı alması ile birlikte, ciddi bir şekilde etkilenerek yükselmişti. Ayrıca, Intercontinental Exchange’de kakaonun ton başına fiyatı, 11 bin 722 doları görmüştü

Sektör yetkilileri, kakao arzında sorunların ana nedeni olarak uzun süreli kuraklık ve şiddetli yağmur olduğunu açıklarken, olumsuz hava koşulları, bitki hastalıkları da mahsulü etkilediği ve aynı zamanda Kakao ağaçlarının ölmesine neden olan CSSVD virüsü bu açıdan üretimi etkileyen en önemli faktörler olduğu bilgisine ulaşıldı.

Kakao Fiyatları Neden Yükseldi?

Kakaoda nisan ayında yaşanan yukarı yönlü sert hareketlerin ardından arz endişeleri azalarak, 27 Nisan-4 Mayıs haftasında yüzde 24’ü aşkın gerileme yaşayan fiyatlar, 7 bin dolar seviyesinin altına inerek, tüm zamanların en hızlı haftalık düşüşünü yaşadı!

Hava durumu kaynaklı endişelerin tekrar gündeme gelmesi ile birlikte, kakao fiyatları tekrar yükselişe geçerek, Intercontinental Exchange’de kakaonun ton başına yüzde 7,8 artışla 9 bin 980 dolara çıkardı.

Söz konusu fiyat artışı ile ilgili analiz yapan uzmanalar, fiyatlardaki artışın dünyanın en büyük ikinci kakao üreticisi Gana özelinde meydana gelen arz endişelerinden kaynaklandığı olarak yorumlarken, Gana’nın mahsulün kötü olması ile birlikte, 350 bin tona kadar kakao çekirdeği teslimatını gelecek sezona ertelemeyi planladığına dair yayınlanan bilgiler, fiyat yükselişini tetiklediği söyleniyor.

Kakao üretiminin düşüşünde yaşanan faktörler arasında, küresel iklim değişikliği bağlı olumsuz hava koşulları, bitki hastalıkları ve aynı zamanda da kakao çiftliklerinin yerini yasa dışı altın madenciliğinin alması olarak yorumlandı.

2024-06-14T10:38:19Z dg43tfdfdgfd