TARKAN ÖZVARDAR KöPEğIM EVDE YALNıZ KALAMıYOR...

Tarkan ÖZVARDAR

Bazı köpek sahiplerinin günlük rutinde köpeklerini evde yalnız bıraktıklarında, havlama, ağlama, uluma ve eşya parçalama gibi yalnız kalmaya tahammülsüzlüğe bağlı şikâyetleri olur. Bu problem özellikle apartman yaşantısında komşuların rahatsız olması, şikâyetler ve adli vakalara dönüşebilmekte.

Bu davranışın altında genellikle köpeğin bebeklik döneminde yalnızlığa alıştırılmamış olması, insanlaştırmaya bağlı bağımlılık davranışlarının artmış olması, post travmatik stres bozukluğu ve egzersiz eksikliği yatar. Bu ciddi olumsuz sonuçlar doğurabilecek davranış probleminin elimine edilmesi için yapılması gerekenleri şöyle sıralayabiliriz:

- Yavru ya da yetişkin olsun evimize yeni gelen dostumuza ilk günden yalnız kalmaya alışacağı bir oda veya alan ayarlamalıyız.

- Zaman zaman evden ayrılarak onu yalnız kalmaya alıştıralım.

- Özellikle anne ve kardeşlerden ayrılmış yavru köpeklerdeki çağrı ağlaması ve uluma seslenişlerine birkaç gün göğüs gerelim ve komşularımızdan toleranslı olmalarını rica edelim.

- Yavru köpeğin çağrı ağlamalarını uyarmak dahi olsa yanına giderek pekiştirmeyelim.

- Yavru köpeğin ilk gecesinde yatağının üstüne havluya sarılmış sıcak termos ve tik tak eden bir saatle peluş bir oyuncak konulması annenin sıcaklığı ve kalp ritimlerini taklit açısından onun kendini daha iyi hissetmesini ve huzurlu olmasını sağlayacaktır.

- Dostumuzun bir köpek olduğunu ve statü algısının hayatındaki denge unsurlarının başında geldiğini unutmamalı ve onunla kendi yatağınızı ve sofranızı paylaşmamalısınız. Aksi taktirde statü algısı karışan köpek yalnızlığa daha tahammülsüz olacaktır.

- Egzersiz eksikliği, dostunuzun size olan takıntısını arttırır ve strese sokar. Günde birkaç defa tekrarlanması gereken park ve sokak egzersizlerini ihmal etmeyin... Köpeğinizin küçük ırk olması köpek olduğu ve egzersiz ihtiyacı olduğu gerçeğini değiştirmez.

- Yalnız bırakırken dostumuzun önüne uzun süreli kemirebileceği bir kemik bırakmak onun yalnızlığı esnasında endişesini yatıştıracaktır. Çiğneme davranışı köpeklerde stresi engelleyen hormonların salıverilmesini sağlamaktadır.

- Evden ayrılmadan en az 15 dakika önce köpeğinizle göz kontağı dahil ilgiyi kesin ve dışarı çıkmadan önce telkin etmek amaçlı diyaloglardan kaçının. Evden çıkış esnasında onunla konuşmak ya da ilgilenmek endişesini arttırmaktan öteye gitmeyecektir.

2024-04-17T04:07:01Z dg43tfdfdgfd