PAMUğUN KOZASı FESTIVALIN SIMGESI OLDU: YıLMAZ GüNEY VE FATMA GIRIK DAMGA VURDU! ALTıN KOZA FILM FESTIVALI BAşVURULARı BAşLADı

Sinemanın altın çağı olarak adlandırılan yıllardan bugüne kadar ulaşabilen çok az sayıda film festivali günümüzde varlıklarını sürdürüyor. Bu festivallerden en önemlilerinden biri ise; Adana Altın Koza Film Festivali. Festivalin ilk ödüllerini Yılmaz Güney ve Fatma Girik alırken, Güney'in ödül parasını oyuncular arasında paylaştırması gündem oluyor. Bu yıl 31.'si düzenlenen Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali’nin yarışmalı bölümleri için başvuru süreci başladı.  Festival 23 – 29 Eylül 2024 tarihleri arasında gerçekleşecek.

Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali’nde bu yıl; Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması, , Belgesel Film Yarışması, Uluslararası Kısa Film Yarışması, Ulusal Öğrenci Kısa Film Yarışması ve Adana Kısa Film Yarışması bölümleri yer alacak.

YENİ BİR BÖLÜM EKLENDİ

Ayrıca Türk edebiyatının önemli eserlerinin sinemaya uyarlanmasını teşvik amacıyla bu yıl Uzun Metraj Edebiyat Uyarlaması Senaryo Yarışması da yarışmalı bölümler arasında olacak.

16 AĞUSTOS'TA SONA ERECEK

Yarışma yönetmelik ve başvuru formlarına https://altinkozaff.org.tr/ linkinden ulaşılabilecek. Tüm kategorilerde başvurular 16 Ağustos 2024 tarihinde sona erecek.

ATÖLYE VE SERGİLER SANATSEVERLERLE BULUŞACAK

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, sinemaya ve sanata desteklerinin kesintisiz olarak devam edeceğini açıkladı. 31. Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali kapsamında dünya sineması seçkisi, özel gösterim bölümleri, belgesel gösterimleri, söyleşiler, atölye çalışmaları, sinema sempozyumu ve sergiler sinemaseverlerle buluşacak.

PAMUĞUN KOZASI FESTİVALİN SİMGESİ OLdu

Sinemanın altın çağı olarak adlandırılan yıllardan bugüne kadar ulaşabilen çok az sayıda film festivali günümüzde varlıklarını sürdürüyor. Bu festivallerin en önemlilerinden biri, kuşkusuz Altın Koza Film Festivali. Zaman zaman kesintiye uğramış olsa da Altın Koza son yıllarda aralıksız olarak sürüyor.

İLK ADIMI SİNEMA SEVDALISI LİSE ÖĞRENCİSİ ATIYOR

Her şey Adana’da Ziya Darendeli adında bir lise öğretmeninin sinemaya olan sevdası ve Adana halkına sinemayı sevdirme arzusu ile Sinema Kulübü’nü kurmasıyla başlıyor. Sinema alanında yaşanan gelişmeleri takip eden Ziya Darendeli, Adana’da bir film şenliği düzenlenmesi amacıyla girişimlerde bulunuyor. Bir zamanlar bu bereketli toprakların geçim kaynağı olan pamuğun kozası, festivalin simgesi oluyor ve Adana Film Şenliği’nin Altın Koza olarak anılmasını sağlıyor.

İLK ÖDÜL FATMA GİRİK VE YILMAZ GÜNEY'E GİDİYOR

Jüri, ünlü Türk romancısı ve senaryo yazarı Kemal Tahir’in başkanlığında toplanıyor. İlk Altın Koza’yı Metin Erksan, Kuyu filmi ile En İyi Yönetmen ve En İyi Film dallarında evine götürürken, Fatma Girik, Ezo Gelin ile En İyi Kadın Oyuncu, Yılmaz Güney ise Seyyit Han ile En İyi Erkek Oyuncu ödüllerine sahip olan ilk Altın Koza’lı sanatçılar oluyor.

Adana Belediye Başkanı Erdoğan Özlüşen başkanlığında gerçekleştirilen ilk 5 festival sinema dünya basının da ilgisini çekiyor.

ÖDÜL PARASINII OYUNCULAR ARASINDA PAYLAŞTIRIYOR

Altın Koza Film Şenliği‘nde (1970) En iyi kadın oyuncu ödülünü ‘’Boş Beşik’’ filmiyle Fatma Girik alırken, “Umut” filmi ile kazandığı birincilik ödülünün parasını, filmde yer alan oyuncular arasında paylaştıran Yılmaz Güney, 3. Altın Koza Film Şenliği’nde “Ağıt” filmi ile aldığı birincilik ödülünü Türk Hava Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı’na bağışlıyor. Yine 3. Festivalde Fatma Girik ‘’Acı’’ filmiyle en iyi kadın oyuncu ödülünün sahibi oluyor. Üst üste alınan bu ödüllerle Yılmaz Güney ve Fatma Girik ilk 3 festivale damgasını vuruyor.

1980 yılında yaşanan askeri darbe sonrasında yaşanan ekonomik sebeplerden dolayı festival bir süre yapılamaz.

TÜRKİYE'DE İLK KEZ OLDU

1992’de Altın Koza Kültür ve Sanat Festivali adı altında düzenlenen festival, Türk Sineması’nın geleceğine sahip çıkarak Öğrenci Filmleri Yarışması‘nı da programına ekler ve Türkiye’de ilk kez bu alanda yarışma düzenleyen festival olur.

Başkanlığını Zeydan Karalar’ın yaptığı 26. Festival’de festivalin adı “Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali” olarak değiştirilir ve Altın Koza yeniden adına kavuşur.

30. Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali, 2023 yılında gerçekleştirilir. Festivalin Onur Ödülleri, tiyatro ve sinemamıza 50 yılı aşkın hizmet vermiş iki değerli oyuncumuza, Perran Kutman ve Cihan Ünal’a takdim edilir.

2024-07-05T08:40:00Z dg43tfdfdgfd