HAYDARPAşA'YA ARKEOPARK

Restorasyon çalışmaları bu yıl sona erecek olan Haydarpaşa Garı'nda dünyada bir ilk olacak arkeopark projesi hayata geçiyor. Ulaştırma Bakanı Uraloğlu, arkeolojik kazıların yüzde 90'ının tamamlandığını söyledi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Haydarpaşa Garı'nda devam restorasyon çalışmalarını yerinde inceleyerek, Arkeolojik ve Endüstriyel Miras Parkı Projesi'nde gelinen son nokta hakkında açıklamalarda bulundu. Restorasyon çalışmalarının iki etap halinde sürdüğünü belirten Uraloğlu, birinci etapta hasarın en çok olduğu tarihi garın çatı restorasyonuna başlandığını ve 3 yıl içinde aslına uygun şekilde tamamlandığını anımsatarak, 'Çalışmalarımızı en kısa zamanda bitirerek Haydarpaşa Garı'mızı bu yıl içinde tamamen hazır hale getireceğiz' ifadelerini kullandı.

12 BİN SİKKE BULUNDU

İstanbul Arkeoloji Müzesi tarafından yürütülen arkeolojik kazıların yüzde 90 oranında tamamlandığını söyleyen Uraloğlu, 'Kazı çalışmaları esnasında yaklaşık 12 bin adet sikke ile heykel, sütun başlıkları cam ve seramik eserler bulundu. Yaygın mimari kalıntılar açığa çıkarıldı. Çok büyük sayıda sikke bulunması bu bölgenin ticari bir merkez olduğunu da göstermektedir' ifadelerini kullandı.

475 BİN M2 ALAN ÜZERİNDE ÇALIŞMA

Projenin toplam alanı 475 bin metrekare olduğunun altını çizen Uraloğlu, '400 bin metrekaresi arkeolojik park, 75 bin metrekaresi de demiryolu ve işletme alanları olacak. Şu anda tarihi peronların yeniden yapımlarını tamamladık. Tren garı alanında hat altyapısı, balast, travers işlerini bitirdik. Hat üstyapısı imalatlarına devam ediyoruz. Ray serim işlerini yüzde 35 oranında tamamladık' bilgisini verdi.

2024-07-04T04:42:52Z dg43tfdfdgfd