GAZIANTEP’TE BIR DüğüNüN MALIYETI NE KADAR? KESENIN AğZıNı AçMAK GEREKIYOR

Düğün mevsiminin başlamasıyla birlikte düğün salonlarında da artık hareketlilikler başladı. Yaz aylarının gelmesiyle birlikte düğün sezonunda da hareketlilik başladı. Dünya evin girmek isteyen çiftler de düğün mekânı, mobilya, beyaz eşya, altın sektöründe de yoğunluk şimdiden başlamış durumda. Düğün gelenekleri ile meşhur Güney Doğunun en önemli kentlerinden biri olan Gaziantep’te düğün yapmanın maliyetlerini araştırdık.

Gelenek ve göreneklerin ön plana çıktığı Gaziantep’te düğün yapmak isteyen ailelerin biraz kesenin cebini açması gerekiyor. Düğünlerin olmazsa olmazlarında olan altında da yine takı takmak isteyen aileler kuyumcuda bütçelerine göre altını alabiliyor.

DÜĞÜN YAPMAK İSTEYENLER ALTINA NE KADAR BÜTÇE AYIRMASI GEREKİYOR?

Gaziantep’te kuyumculuk yapan Sait Canpolat, ailelerin maddi durumuna göre 80 bin ile 450 bin lira civarında altın takıların mevcut olduğunu dile getirdi, Canpolat, ortalama takı setlerinin 30 gram ağırlığında 22 ayardan oluştuğunu ifade ederek, Gaziantepli ailelerin altına ayırması gereken bütçeyi aktardı. Canpolat, “ Altın takı setleri ailelerin maddi durumunda göre değişiklik gösteriyor. Toplamda 500 -700 bin liraya altın alan da var 200 -250 bin lira civarında yapan da oluyor. Gaziantep’te aileler genelde altın için bütçeyi önceden ayarlamış oluyorlar” ifadelerine yer verdi.

Canpolat, düğün yapmak isteyenlerin en çok tercih ettiği takıl setlerinin yanı sıra en az toplam 40 gram 4 adet bilezik, 2 yüzük, 1 küpe 1 adet kelepçe tarzındaki altın bilezikler olduğunu söyleyerek 100 -150 gram arasında değişen takıların da tercih edildiğini dile getirdi.

HER BÜTÇEYE GÖRE ALTIN VAR

Canpolat bu fiyatların da 300 -450 bin lira civarında değiştiğini vurgulayarak Gaziantep’te her bütçeye uygun altın üretildiğini ve daha ekonomik takıların da mevcut olduğunu sözlerine ekledi. Canpolat, “Hem teknolojinin gelişmesi hem de maddi el verişten dolayı içi boş olarak tabir ettiğimiz 20 -25 gram ağırlığında olan takı setleri de son zamanlarda piyasada yerini aldı. Son zamanlarda bunlara da ilgi çok fazla arttı. Genelde bu altın seterinin fiyatları da aşağı yukarı 80 bin lira civarında değişiklik gösteriyor” dedi.

MOBİLYA MASRAFLARI 120 BİN LİRADAN BAŞLIYOR

Evlenmek isteyen çiftler düğün sezonunun başladığı şu günlerde mobilya alış verilerinde daha ekonomik olması sebebiyle genellikle düğün paketlerini tercih ediyor. Düğün sezonu Gaziantep’te mobilya sektöründe yaşanan hareketliliği değerlendiren mobilya esnafı Faruk Kapan, düğün paketlerinin ortalama 120 bin ile 200 bin lira arasında değişiklik gösterdiğini sözlerine ekledi. Kapan, mobilya tercihlerinin evin büyüklüğüne göre değişkenlik gösterdiğini ifade ederek, “2+1 evi olan bir müşterimizi örnek verecek olduğumuzda düğün paketi içerisinde bulunan yemek odası, yatak odası ve oturma grubundan oluşan takımlar minimum olarak yeterli oluyor. Ancak daha büyük bir evi olan çiftlerimizin iki oturma grubu tercih ettiğini biliyoruz. Bunun fiyatları da 50- 60 bin lira arasında değişiklik gösteriyor 120 - 200 bin lira arasında ve buna ek olarak da 50 - 60 bin liralık fark da eklenebiliyor” dedi.

GELİNLERİN TERCİHİ SADE AMA ŞIK MOBİLYALAR

Kapan, son zamanlarda mobilya tercihlerinde sade olanların daha fazla tercih edildiğini ifade ederek, Müşteriler genelde daha sade, sportif, tarzda diyebileceğimiz daha basit tasarımları da tercih etmeye başladı. Bunun da fiyatlara etkisi oluyor. Özellikle bohem tarzda diyebileceğimiz mobilyalar yeni evlenecek çiftlerin en fazla tercih ettiği tarz oluyor” açıklamalarına yer verdi.

YAZ AYLARINDA DÜĞÜN YAPMAK KIŞA GÖRE DAHA PAHALI

Düğün tarihi ve mekân ile kaç kişilik olacağı dekorasyonunun yanı sıra, yemekli veya yemeksiz olması da düğün salonu fiyatlarında değişkenlik gösteriyor. Gaziantep’te ortalama olarak bir düğün salonunun bir gecelik maliyeti 25 bin ile 100 bin lira arasında değişkenlik gösterirken, özellikle Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarında kapalı düğün salonlarında kış aylarına oranla fiyatlar daha pahalı olduğu belirtiliyor.

Yemeksiz bir düğün salonu tutmak isterseniz ortalama 25- 60 bin lira, yemekli düğün organizasyonlarında menüye bağlı olarak 80 – 150 bin lira civarında değişkenlik gösteriyor.

GELİNLİKTE ÜST SINIR YOK

Gelinlik modası her sezon farklı tasarımlar ve detaylarla kendini yenilerken, son dönemlerde öne çıkan trendler arasında A kesim, helen ve balık model gelinlikler ve modern kesimler bulunuyor. Gelinlik mağazası işleten İlknur Akköz, gelin adaylarının genellikle inci detaylı, sadelik ve zarafeti ön planda tutarak tasarlanmış, düz kesim, az detaylı gelinliklerin ideal tercihler arasında yer aldığını ifade etti. Akköz, gelin adaylarının genellikle gelinliği kiralamayı tercih ettiğini ve şehir dışından gelen gelinlerin ise satın almayı tercih ettiğini dile getirerek, “gelinlik kiralama ücretlerimiz 7 bin 900 TL'den başlayıp 150 bin TL'ye kadar devam ediyor. Satın alma durumunda ise gelinlik fiyatlarımız 65 bin TL'den başlıyor ve üst limitimiz bulunmuyor” dedi.

SATIN ALMAK YERİNE KİRALAMAYI TERCİH EDİYORLAR

Gelinlik fiyatları hakkında bilgi veren Akköz, gelinlik alan vatandaşların memnun kaldığını dile getirdi. Akköz, “Gaziantep'te gelin adaylarımızın yüzde 70'i kiralamayı tercih ediyor. Yüzde 30'luk kısım ise şehir dışından geldiği için daha çok satın almayı düşünüyorlar. Gelinlik kiralama ücretlerimiz 7 bin 900 TL'den başlayıp 150 bin TL'ye kadar devam ediyor. Satın alma durumunda ise gelinlik fiyatlarımız 65 bin TL'den başlıyor ve üst limitimiz bulunmuyor. Gelinlik alan vatandaşlar bize her fırsatta ise aldıkları gelinliklerden çok memnun kaldıklarını dile getiriyorlar. Biz bir gelinimizi giydirip mutlu gönderdiğimizde onlar akrabalarına, eşlerine ve dostlarına bizi tavsiye ediyorlar. 2024 düğün sezonunun gelin adayları ve gelinlik sektörleri için parlak bir yıl olmasını diliyorum ” diye konuştu.

KİRALIK KONUT FİYATLARI 10 BİN LİRADA BAŞLIYOR

Gaziantep’te kiralık ev fiyatları da yine evin metrekaresine ve oda sayısına göre değişkenlik gösteriyor Gaziantep’in merkez ilçeleri olan Şahinbey, Şehitkamil ve Oğuzeli’nde ortalama konut fiyatları 10 bin liradan başlıyor. Kentte kira bedelinin en yüksek olduğu ilçe Oğuzeli’nde 2+1 ev kiralamak isteyenler için en uygun 16 bin liradan başlıyor.

2024-07-18T04:14:36Z dg43tfdfdgfd