‘FRONTOTEMPORAL DEMANS'ıN ILK BELIRTISI... ÖNCE KONUşMA BOZULUYOR

Frontotemporal demansların kişilik ve dil değişiklikleri ile kendini gösteren bir beyin hastalığı olarak karşımıza çıkıyor. Nöroloji Uzmanı Uzm. Dr. Celal Şalçini, hastalığın erken aşamalarında hafıza ve diğer bilişsel işlevlerin nispeten korunduğunu, dil bozukluğunun da kademeli olarak ilerlediğini belirtti.

ABD'li oyuncu Bruce Willis 'frontotemporal demans' hastalığına yakalandığı açıklanmıştı. Frontotemporal demansların kişilik ve dil değişiklikleri ile kendini gösteren bir beyin hastalığı grubu olduğunu belirten uzmanlar, çok erken dönemde zor fark edildiğini söyledi. Kişide genelde kelime bulma güçlüğü, dilbilgisi hataları, kelime anlam kargaşaları olduğunu dile getiren NPİSTANBUL Hastanesi Nöroloji Uzmanı Uzm. Dr. Celal Şalçini, hastalığın erken aşamalarında hafıza ve diğer bilişsel işlevlerin nispeten korunduğunu, dil bozukluğunun da kademeli olarak ilerlediğini kaydetti:

Bruce Willis frontotemporal demans ile mücadele ediyor.

DİL TERAPİSİ İLE İLERLEMİYOR

'Frontotemporal demanslar iki çeşit. İlk çeşidinde davranışlar ve dil bozulur. diğerinde ise hafızanın ve diğer bilişsel işlevlerin göreceli olarak korunmasıyla birlikte dil bozukluğunun kademeli olarak ilerlemesi olur. Kesin bir tedavisi yoktur ancak dil ve konuşma terapisi ile nörolojik ve psikiyatrik destek sağlanır.'

2024-06-22T06:56:03Z dg43tfdfdgfd