87 YıL öNCEKI SOKAK HAYVANLARıNıN ITLAFı AKşAM'ıN ARşIVINDEN çıKTı... KEDI BAşıNA BEş KURUş VERMIşLER!

AKŞAM arşivleri, başta CHP olmak üzere çok sayıda kesimin karşı çıktığı ‘uyutma' yönteminin 1937'de uygulandığını ortaya koydu. Belediye sokak hayvanlarının başına 5 kuruş ödül bile koymuş!

Başıboş sokak köpeklerine yönelik düzenlemeleri içeren sokak hayvanları kanun teklifi Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) sunuldu. Muhalefet ve bazı hayvanseverler, vatandaşların can güvenliğini sağlamayı hedefleyen tasarıya karşı çıktı. Oysaki CHP'nin tek parti döneminde kedi ve köpekler uyutulmuştu. O dönem yaşananlara ait en büyük kanıt ise AKŞAM'ın arşivleri arasından çıktı.

İLANLA HAYVAN AVI

AKŞAM'ın 23 Temmuz 1937 tarihli sayısında 'Serseri kedilerin imhasına başlandı' başlıklı haberde belediyenin sokak hayvanlarının toplatılması için ilan verdiği; vatandaşa getirdikleri kedi başına 5 kuruş ödeme yapıldığı bilgisinin yer aldığı görüldü. AKŞAM'ın haberinde belediyenin toplanan hayvanları itlaf ettiği bilgisi de dikkat çekti. w

EVCİL OLANLARI BİLE TOPLADILAR

AKŞAM'ın 87 yıl önceki haberinde bir başka detay ise vatandaşların evcil hayvanlarının da belediye tarafından alınıp itlaf edilmesi oldu. Haberde sokak hayvanlarının o dönemki adıyla Himayet Hayvanat Cemiyeti'nde toplandığı; belediyenin evcil hayvan sahiplerinin iade başvurusunu 'hayvanlar arasında bulaşıcı hastalık' bulunduğu gerekçesiyle reddettiği bilgisinin yer aldığı görüldü.

2024-07-04T05:42:57Z dg43tfdfdgfd