"HERHANGI BIR CEMAATLE PROTOKOL SöZ KONUSU DEğIL" DIYEN BAKAN TEKIN'DEN YENI AçıKLAMA: BIR ELIN PARMAKLARıNı GEçMEZ

"Parlamentoda da söyledim siz 'cemaat, tarikat' diyorsunuz, ben vakıf ve dernekle protokol imzalıyorum. 5 bine yakın bu anlamda protokolümüz var. Bütçeden şu kadar para cemaat ve tarikatlara ayrıldı diyenler yalan söylüyorlar. Cemaat ya da tarikat diye tanımlanan protokol sayısı bir elin parmaklarını geçmez

T24 Haber Merkezi

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'in, geçen aralık ayında TBMM'deki bütçe görüşmeleri sırasında "Sizin 'tarikat' dediğiniz bizim 'STK' dediğimiz yapılarla toplasanız 10 tane protokolümüz var; çocukların dağa çıkmasını engelliyorlar. Ben o STK'larla protokol imzalamaya devam edeceğim" sözleriyle büyük tepki çekmişti.

Tarikat ve cemaatleri "sivil toplum kuruluşu" olarak nitelendirip Bakanlığın bu yapılarla protokol yaptığını ve yapmaya devam edeceğini söyleyen Tekin, büyük tepki çeken bu sözlerinin üzerine "Bir kere hukuk devletinde yaşıyoruz, biz MEB olarak kiminle protokol yapabiliriz. Herhangi bir cemaatle protokol imzalamamız söz konusu değil" diyerek ikinci bir açıklama yapmıştı.

Bakan Tekin, aylar sonra yaptığı açıklamada bu kez, "Cemaat ya da tarikat diye tanımlanan protokol sayısı bir elin parmaklarını geçmez" dedi.

Bakan Yusuf Tekin: Sizin 'tarikat' dediğiniz bizim 'STK' dediğimiz yapılarla bizim protokolümüz var; çocukların dağa çıkmasını engelliyorlar

Habertürk'te Mehmet Akif Ersoy'un programına katılan Tekin, canlı yayındaki soru üzerinde konuyla ilgili olarakşunları söyledi:

"Ben Milli Eğitim Bakanlığı olarak kiminle protokol imzalayabilirim? Ya gerçek bir kişi ile bir hayırseverle. Bize bir okul yapacaktır vs. Veyahut bir hukuki tüzel kişilikle protokol imzalayabilirim. Cemaat ve tarikatlar hukuki anlamda tüzel kişilik midir? Böyle bir tüzel kişilik yok. Türkiye birhukuk devleti, hukuk devletinin formlarına uygun şekilde tüzel kişilik hüviyetini kazanmış yapıyla protokol imzalayabilirim. Vakıftır, dernektir.

Ben İçişleri Bakanlığı, Adalet Bakanlığı değilim. İçişleri Bakanlığımızın sivil toplum olarak tanımladığı yapı benim için legaldir. Hangi ideolojiye mensup olduğuyla ilgili istihbarat araştırması yapmam. İçişleri Bakanlığımızın bünyesinde bununla ilgili genel müdürlük var aynı şekilde Vakıflar Genel Müdürlüğü var. Hukuk düzenine aykırı fiili, uygulaması olan dernek ve vakıf sivil toplum hüviyetini kaybeder. Bize katkı verecek legal her türlü yapı, STK, meslek örgütü ve federasyonla imzalayabilirim.

Yusuf Tekin'den tepki çeken "tarikatlarla protokol" sözlerinden sonra yeni açıklama: Herhangi bir cemaatle protokol imzalamamız söz konusu değil

Parlamentoda da söyledim siz 'cemaat, tarikat' diyorsunuz, ben vakıf ve dernekle protokol imzalıyorum. 5 bine yakın bu anlamda protokolümüz var. İsimlerini açıklamak istemiyorum ama çok farklı perspektiften dünyaya bakan sivil toplum örgütleriyle protokollerimiz var. Bu yapı İçişleri Bakanlığı'nda dernek olarak tanımlanmış. TÜSİAD, TOBB, federasyonlar bizim yaptığımız 4-5 bine yakın protokolün içerisinde.

Cemaat ya da tarikat diye tanımlanan protokol sayısı bir elin parmaklarını geçmez. Orada ikinci yalan var. Hiçbir sivil toplum örgütüne bütçeden bize ayrılan pay içerisinden 1 kuruş para harcamayız. Protokol yapıyorsak bakanlıktan kaynak aktarmayız. Bütçeden şu kadar para cemaat ve tarikatlara ayrıldı diyenler yalan söylüyorlar. Burada da protokolün içeriğine aykırı bir şey yapılırsa protokolü feshedeceğimize dair hükümler koyuyoruz. Hukuka halel getirecek hiçbir şey yok, protokollerde hiçbir sorun görmüyorum. Bu protokoller eskiden beri imzalanan protokoller.

Avukatlardan, "Sizin 'tarikat' dediğiniz bizim 'STK' dediğimiz yapılarla protokolümüz var" diyen Milli Eğitim Bakanı Tekin hakkında suç duyurusu

Yusuf Tekin ne demişti?

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, 17 Aralık'ta TBMM Genel Kurulu'nda Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve bağlı kuruluşların bütçe görüşmeleri sırasında Meclis kürsüsünde yaptığı konuşmada, "cemaat ve tarikat" savunması yaparak, sivil toplum kuruluşu olarak göstermiş ve Bakanlıkla aralarında protokol olduğunu söylemişti. 

"Milli Eğitim Bakanlığı'nın 2023 yılı itibarıyla geçerli 2 bin 709 tane protokolümüz var. Bu protokollerden bin 167 tanesi resmi kurumlarla, 550 tanesi STK'larla, 986 tanesi ise TEMA'dan Kızılay'a bir sürü STK'yla. Bunların içerisinde sizin 'tarikat, cemaat' dediğiniz, bizim 'STK' dediğimiz yapılarla toplasanız 10 tane protokolümüz vardır. Ben bu protokollerle bize destek olanlara da teşekkür ediyorum" diyen Tekin, protokol yapmaya devam edeceklerini bildirerek, "Çünkü onlar çocukların dağa çıkmasını engelliyor. Onlardan siz bunun için rahatsızsınız. Ben o STK'larla protokol imzalamaya devam edeceğim. Çocuklarımın dağa çıkmaması için sizin insan kaynağınıza, insan yetiştirmemek için buna devam edeceğim" diye konuşmuştu. 

ÇYDD'den Bakan Tekin'e: Tarikat ve cemaatler sivil toplum örgütü değil, hukuk dışı yapılardır

Bakan Yusuf Tekin'den öğretmen atamaları için 'mülakat' açıklaması: Danıştay kararını bekliyoruz

Okullarda ‘kayıt ücreti’ alınıyor mu: Bakan Yusuf Tekin'den açıklama

 

Annesi ve babası Can Atalay'ın "suçlarını" anlatıyor

           
]]>

2024-09-16T21:33:26Z dg43tfdfdgfd