ENFLASYON PıRLANTAYı KüçüLTTü

Tüketicinin alım gücünün enflasyon nedeniyle düşmesi üzerine pırlantada ürünler küçüldü. Şirketler, alım gücüne göre ürün üretti.

Enflasyonist ortamın alım gücünü düşürmesi üzerine, bazı sektörlerde daralma yaşanırken, firmalar da bu duruma göre çözüm üretme yoluna gitti. 2 milyar dolar bir büyüklüğe sahip olan Türkiye'deki pırlanta sektörü de tüketimdeki daralmadan etkilendi. 2023'ü yüzde 20 büyüyerek 250 milyon dolarlık ciro ile kapattıklarını belirten Zen Pırlanta Yönetim Kurulu Başkanı Emil Güzeliş, bu yıl ise yüzde 17 gibi bir büyümelerinin olabileceğini dile getirdi.

DÜZELME 1 YIL İÇİNDE

Bu nedenle ürünlerinin fiyatlarında fazla artış yapmadıklarını belirten Güzeliş, 'Adetsel olarak büyüme var ama ürünler küçüldü. Tüketicinin alım gücü düşünce ona göre ürünler ürettik. 5 bin liraya da 70 bin liraya da bu tarz ürünlerden var. 2 yıl önce sepet ortalamamız 1100 dolarken (36 bin lira) şimdi 900 dolar (30 bin lira)' dedi. Güzeliş, ekonomideki toparlanmanın 1 yıl içinde olacağını, mali durumun düzelmesiyle birlikte yeniden tüketimin artacağını ve sektördeki daralmanın da aşılacağını söyledi.

Zen Pırlanta 3 bin 150 kişiye istihdam sağlıyor.

ICARDI ETKİSİ

Son yıllarda erkeklerin de pırlantaya ilgi duyduğunu belirten Emil Güzeliş, 'En son Babalar Günü'nde bunun etkilerini görmeye başladık. Geçtiğimiz yıllara göre erkek mücevherleri satışında yüzde 100 artış yaşadık. Bu artışta reklamlarımızda oynayan Galatasaraylı oyuncu Mauro Icardi'nin de etkisi oldu. Icardi'ye hediye ettiğimiz 'ay yıldız'lı bileklik yoğun ilgi gördü. 'Icardi bilekliği'nin fiyatı 30 bin lira' dedi.

MÜCEVHERİN KALBİNE GİRECEK

Pırlantanın yüzde 99'unun kesildiği Hindistan'ın dünyanın pırlanta merkezi olduğunu belirten Emil Güzeliş, kendilerinin de 'dünya markası' olma hedefleri doğrultusunda Hindistan'da ilk mağazalarını ağustosta, ikincisini ise aralıkta açacaklarını kaydetti.

2024-06-28T06:14:51Z dg43tfdfdgfd