RAMAZAN BAYRAMı 2023 NE ZAMAN, AYıN KAçıNDA? RAMAZAN BAYRAMı TATILI KAç GüN? OKULLARDA ARA TATIL VE BAYRAM TATILI BIRLEşECEK MI?

Bereket ve rahmet ayı Ramazan, sofralarımıza konuk olmaya devam ederken hemen ardından başlayacak Ramazan bayramı başlayacak. Ramazan Bayramı, Müslümanların Ramazan'ın nimetlerine şükretmeleri, yaptıkları yanlışlardan dolayı af dilemeleri ve toplum bağlarını güçlendirmeleri için önemli bir zaman olarak görülüyor. Bu yıl ramazan bayramı ve okulların ara tatil dönemi peş peşe denk geliyor. 2023 yılı Ramazan Bayramı tarihleri, Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yayımlanan dini takvim sonrasında belli oldu. İlkbaharın gelmesi ve havaların iyice güzelleşmesiyle birlikte, Ramazan Bayramı'nda biraz nefes almak isteyen vatandaşlar tatil tarihlerini sorguluyor.

2023 Ramazan ne zaman bitiyor?

Ramazan ayının geçtiğimiz günlerde başlamasının ardından bayram için geri sayım başladı. Oruç ibadetini gerçekleştiren milyonlarca Müslüman ramazanın sonunda da bayramı idrak edecek. 23 Mart 2023’te başlayan Ramazan ayı bu yıl Ramazan 29 gün sürecek. Dolayısıyla 20 Nisan 2023 Perşembe günü Ramazan ayı bitecek, bu gün aynı zamanda arife günü olacak.

Ramazan bu yıl neden 29 gün sürüyor?

Bu yıl ramazan ayı, Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığı kameri ay hesaplamalarına göre, şevval ayının hilali, ramazanın 29. gününün akşamı görüleceği için 29 gün sürecek. On bir ayın sultanı huzur ve bereket ayı ramazanın ilk teravih namazı 5 Mayıs Pazar günü kılındı. Müslümanlar için büyük öneme sahip üç aylardan ramazan ayının ilk orucu için 5 Mayıs'ı 6 Mayıs'a bağlayan gece sahura kalkıldı. Teravih namazı, mukabele, fıtır sadakası ve itikaf gibi ibadetlerin ifa edildiği bu ayda, Kur'an-ı Kerim'de "Bin aydan daha hayırlı" olduğu bildirilen Kadir Gecesi, ramazanın 27. gecesine denk gelen 31 Mayıs'ta idrak edilecek.

Ramazan ve İnfak fitre bedeli ne kadar?

Diyanet İşleri Başkanlığınca bu yılki ramazanın ana temasının "Ramazan ve İnfak", fitre bedelinin ise 23 Türk Lirası olduğunu duyurulmuştu.

Ramazan Bayramı 2023 ne zaman, ayın kaçında? 

Ramazan Bayramı tarihleri, Diyanet Dini Günler Takvimine göre netlik kazandı. 20 Nisan Perşembe günü 2023 Ramazan ayının son günü yani arife günü olarak Diyanet Takvimi'nde yer aldı. Müslüman alemi, 21 Nisan Cuma Ramazan Bayramı'nı karşılayacak. 3 gün sürecek bayram 23 Nisan Pazar günü sona erecek.

Ramazan Bayramı tatili kaç gün?

Ramazan Bayramı, Müslümanların Ramazan'ın nimetlerine şükretmeleri, yaptıkları yanlışlardan dolayı af dilemeleri ve toplum bağlarını güçlendirmeleri için önemli bir zaman olarak görülüyor. Ramazan Bayramı, resmi tatil olduğu için kamu kurumları, bankalar, okullar ve üniversiteler kapalı olacak. Ramazan Bayramı tatili toplamda 3 gün sürecek.

Okullarda ara tatil ve bayram tatili birleşecek mi?

Ara tatil, takvimde yer aldığı şekliyle 17 Nisan Pazartesi günü başlayacak, Ramazan Bayramı arifesi olan 20 Nisan Perşembe günü öğlen sona erecek. 3,5 günlük ikinci ara tatil, Ramazan Bayramı resmi tatiliyle birleşecek. Öğretmenler ara tatilde idari izinli sayılacak. 14 Nisan Cuma günü ders bitiş zili ile başlayacak olan ikinci ara tatil, 24 Nisan tarihine kadar devam edecek. Hafta sonuyla birlikte toplamda 9 gün tatil yapacak öğrenciler ara tatilde karne almayacak.

Ramazan'ın önemi nedir?

Kur'an bu ayda indirilmeye başlanmıştır. Kur'an'da bin aydan daha hayırlı olduğu bildirilen "kadir gecesi" yine bu ay içinde kutlanır. Ayrıca İslam'ın temel ibadetlerinden olan oruç da bu ayda tutulur. Bu nedenle Ramazan ayı, Müslümanlar için en kutsal aydır ve ona "on bir ayın sultanı" denilmiştir.Kur’an’ın ilk ayetlerinin vahyedildiği Kadir Gecesi bu ayın içindedir. Hangi gün olduğu bilinmemekle birlikte Ramazan ayının 27. gecesi Kadir Gecesi olarak kabul edilir. Kadir gecesi ile ilgili Kur’an’ın 97.süresi olan Kadir Suresinin ilk üç ayeti şöyledir:

“Şüphesiz, biz onu (Kur’an’ı) Kadir gecesinde indirdik. Kadir gecesi bin aydan daha hayırlıdır.”

refe günü anlam ve önemi nedir?

Arefe herhangi bir dinî bayramdan önceki gün olarak tanımlanır. Müslümanlar Ramazan Bayramı’nın öncesinde geçirilen Arefe Günü’nde oruç tutmaya devam ederler. Hz.Muhammed bugün için "En hayırlı, kabulü şayan olan dua, Arefe Günü yapılan duadır" şeklinde bir Hadis söylemiştir. Müslümanlar bugünü oruç, namaz ve dua eşliğinde geçirmelidir.

2023 dini günler takvimi:

23 Ocak PAZARTESİ: ÜÇ AYLARIN BAŞLANGICI

26 Ocak PERŞEMBE: REGAİB KANDİLİ

17 Şubat CUMA: MİRAC KANDİLİ

6 Mart PAZARTESİ: BERAT KANDİLİ

23 Mart PERŞEMBE: RAMAZAN BAŞLANGICI

17 Nisan PAZARTESİ: KADİR GECESİ

20 Nisan PERŞEMBE: AREFE - Ramazan'ın son günü

21 Nisan CUMA: RAMAZAN BAYRAMI (1.Gün)

22 Nisan CUMARTESİ: RAMAZAN BAYRAMI (2.Gün)

23 Nisan PAZAR: RAMAZAN BAYRAMI (3.Gün)

27 Haziran SALI: AREFE

28 Haziran ÇARŞAMBA: KURBAN BAYRAMI (1.Gün)

29 Haziran PERŞEMBE: KURBAN BAYRAMI (2.Gün)

30 Haziran CUMA: KURBAN BAYRAMI (3.Gün)

1 Temmuz CUMARTESİ: KURBAN BAYRAMI (4.Gün)

19 Temmuz ÇARŞAMBA: HİCRİ YILBAŞI

28 Temmuz CUMA: AŞURE GÜNÜ

26 Eylül SALI: MEVLİD KANDİLİ

2023-03-28T00:47:31Z dg43tfdfdgfd