YARGıTAY'DAN EMSAL KARAR... ESTETIK AMELIYAT KUSURSUZ OLMALı

Yargıtay, estetik işlem sonucu istemediği bir yüzle yaşamak zorunda bırakılan bir kadının açtığı davada, doktoru kusurlu buldu. Kararda, Doktor, belirlenen şekilde yüzü yapmak zorundadır denildi.

Samsun'da yaşayan bir kadın yüz gerdirme ameliyatı için bir estetik plastik cerrahi kliniğine başvurdu. Gerçekleştirilen ameliyatın ardından kadının yüzünde asimetri ve yanağında çökme meydana geldi. Ameliyatın kesilen saçlı deri içerisinden yapılması gerekirken, görünür yerde yapıldığı için dikiş izi de kaldığını ileri süren mağdur kadın, yüzünde kötü bir görüntü oluştuğunu ve estetik işlemden memnun kalmadığını belirterek doktor ile kliniğe maddi ve manevi tazminat davası açtı.

'HEKİMİN KUSURU YOK'

Davaya cevap veren doktor ile klinik, yapılan işlemlerin yüz gerdirme ameliyatına uygun olduğunu belirterek davanın reddini istedi. Doktor, 'Her cerrahi işlem gibi davacıya uygulanan ameliyatın da belli miktarda risk ve komplikasyonların mevcut olduğu, risk ve yarar sıralaması yapıldığı söylenmiştir. Burada hekime atfedilecek bir kusur yoktur' dedi. Mahkeme, yapılan ameliyatın 'ayıplı' olarak değerlendirilemeyeceği gerekçesiyle davayı reddetti.

'İŞİNİ ÖZENLE YAPMAMIŞ'

Karara itiraz eden davacı kadın, dava dosyasını Yargıtay'a taşıdı. Yargıtay, yapılan işlemde doktorun sonuç verme garanti yükümlülüğü olduğunu belirterek yerel mahkeme kararını bozdu. Kararda, 'Taraflar arasında doktorun davacıya estetik müdahalelerde bulunması konusunda bir eser sözleşmesi gerçekleşmiştir. Sözleşmeye göre doktorun sonuç sağlama garantisi sorumluluğu vardır. Doktorun işini özenle yerine getirmesi gerekir. Hastayla kararlaştırdığı şekilde o yüzü yapmak zorundadır. Yerel mahkeme tarafından verilen karar yerinde değildir' denildi.

'FİRMA SÖYLEDİĞİNİ YAPMAK ZORUNDA'

Konuyla ilgili değerlendirmede bulunan avukat Dilek Yüksel, 'Yargıtay bu kararında estetik ameliyatları eser sözleşmesi kapsamında değerlendirmiştir. Bir terzi bize istediğimiz gibi bir elbise dikmediği zaman bunun maddi, manevi sonuçlarına katlanır. Doktorlar da 'senin yüzünü şu şekil yapacağım' diyorsa o şekilde yapmak zorundadır. Eser sözleşmesi sonuç odaklıdır ve sonuç garanti etme yükümlülüğü vardır' dedi. Avukat Umut Yanar ise, 'Estetik ameliyat için bir kuruluşa başvurur ve işlem yaptırırsanız firma bu işi özenli ve sadakat yükümlülüğüne uygun olarak yerine getirmek zorundadır ve bu konuda garanti yükümlülüğü vardır' diye konuştu.

2024-03-29T06:13:55Z dg43tfdfdgfd