ENERJISA/BUCAK: AVRUPADA DEPOLAR HıZLA DOLMAYA DEVAM EDIYOR

Enerjisa/Bucak: Avrupada depolar hızla dolmaya devam ediyor

Bloomberg HTde yayınlanan Enerjide Görünüm programının bu haftaki konuğu Enerjisa Commodities Piyasa Analizi Müdürü Semih Bucak oldu.

Bucak "Avrupa elektrik piyasasında fiyatların düşüş seyrinin devam ettiği bir haftayı daha geride bıraktık. Almanya ve Fransada 6 ila 8 euro megawat saat arasında haftalık spot fiyatların bir önceki haftaya göre düştüğünü görüyoruz. Diğer Avrupa ülkelerine baktığımızda da benzer seviyelerde fiyat hareketlerini gözlemliyoruz. Düşüşün temel nedeni olarak, yine düşüş trendini devam ettiren doğalgaz fiyatları olarak gösterebiliriz. Avrupada hala bir çok ülkede elektrik fiyatları doğalgaz santralleri tarafından belirleniyor. Fransa ve Almanyada fiyatlar ortalama 60-65 euro bandında; fakat saatlik detaylara baktığımız zaman ciddi dalgalanmalar görüyoruz" dedi.

Bucak "Almanya 16 Nisan itibari ile nükleer santrallerden elektrik üretmiyor. Son kalan reaktörleri de kapattılar. Fransada ise bunun tam tersi yönde gelişmeler görüyoruz. Öncelikle Fransada yeni nükleer reaktör yapımını kolaylaştıracak bir yasa tasarısı onaylandı. Ek olarak da 2035 yılında nükleer enerjinin üretimdeki payını yüzde 50nin de altına çekmek gibi bir hedefi vardı. Bundan da vazgeçmiş görünüyorlar. İklim değişikliği ile mücadele kapsamında Avrupanın bir ortak hedefi var aslında; ama bu hedefe giderken yöntemler ve stratejiler farklılaşabiliyor" diye konuştu.

Doğalgaz piyasası ile ilgili Bucak "Avrupada depolar hızla dolmaya devam ediyor. Yüzde 68 seviyesine kadar ulaştı. Bu rakam geçen yılın yüzde 50 üzerinde. Hava sıcaklıkları düşmeye devam ediyor. Bunun etkisiyle talep azalıyor. Doğalgaz fiyatı bu hafta 25 euro megawat saatin altına geldi. Bu da son 2 senenin en düşük doğal gaz fiyatı seviyesine işaret ediyor " dedi.

2023-05-31T12:19:16Z dg43tfdfdgfd