50 YıLLıK NöROLOGLARıN TAVSIYESI! BUNAMA RISKINI AZALTAN 6 ALışKANLıK

Alışkanlıklar sağlığı koruyabilir. Nörologlara göre demans ve Alzaymır riskini en aza indirmek mümkün. Egzersiz yapmak, aktiviteler denemek ve dahası... İşte detaylar...

Yapılan bir araştırmaya göre, altı sağlıklı yaşam alışkanlığı edinmek demans geliştirme riskini azaltabilir.

Beyin fonksiyonlarının etkilenerek kişilerin hafızalarını ve bağımsızlıklarını kaybetmelerine yol açan bir rahatsızlık olan bunama giderek yaygınlaşıyor.

Artan oranların; yaşlanan nüfus, semptomlar konusunda farkındalığın artması ve daha fazla insanın test yaptırmaya çalışması ve bunamaya yol açabilen risk faktörlerinin yaygınlığının artması gibi unsurların birleşiminden kaynaklandığı düşünülüyor.

Ancak uzmanlar, yaşam tarzınızda yapacağınız birkaç değişiklikle bu hastalığa yakalanma riskinizin önemli ölçüde azaltılabileceğini söylüyor.

Çin'de yakın zamanda yapılan bir araştırmada, yüzlerce katılımcının yaşamlarının ne kadar sağlıklı olduğu değerlendirildi ve çeşitli faktörlere göre onlara sıfır ile altı arasında bir puan verildi.

OLASILIĞI YÜZDE 29 AZ ÇIKTI

Çalışma başladığında demans hastalığı olmayan 60 yaş üzeri, 2.537 gönüllünün tamamı iki yıl boyunca takip edildi. Analiz, toplamda en az dört puan alan katılımcıların, üç veya daha az puan alan katılımcılara kıyasla, testin sonunda bilişsel gerileme belirtileri gösterme olasılıklarının yüzde 29 daha az olduğunu gösterdi.

Çalışmada haftada en az 3 gün egzersiz, sigara içmemek, seyrek alkol tüketimi, sosyal temas, beyni çalıştıran boş zaman aktivitesi ve kaliteli uyku kategorilerinin her birini karşılayan gönüllülere bir puan verildi.

Pekin Çin Halk Kurtuluş Ordusu Genel Hastanesi'ndeki araştırmacılar, toplam puandaki her bir puanlık artışın, bunamanın habercisi olarak kabul edilen bilişsel gerileme riskini yüzde 18 oranında azalttığını söyledi.

Bilim insanları, yaş ilerledikçe değişen risk faktörleri konusunda farkındalığın artırılmasıyla, insanların hastalığa yakalanma şanslarını azaltacak adımlar atabileceklerini umuyor.

2024-07-27T07:16:35Z dg43tfdfdgfd